Kako sagraditi kuću?

Kupili ste zemljište, naslijedili ga, imate staru kuću koju želite nadograditi ili srušiti pa graditi novu. Koji je prvi korak? U nekoliko jednostavnih koraka objasnit ćemo postupak izgradnje kuće, te odgovoriti na najčešća pitanja. Prvi korak je obratiti se arhitektu koji će vas voditi kroz cijeli proces te obaviti inicijalni razgovor.

Kupili ste zemljište, naslijedili ga, imate staru kuću koju želite nadograditi ili srušiti pa graditi novu. Koji je prvi korak?

Svako zemljište nalazi se na području nekog Prostornog plana (npr. GUP Grada Zagreba, Prostorni plan Općine…) koji određuje uvjete i pravila po kojima se može graditi. Pravila su na primjer: minimalna udaljenost od susjeda, maksimalni broj katova ili maksimalna dopuštena kvadratura kuće.

Tu informaciju možete sami pronaći na internetu, no preporučamo da se obratite arhitektu koji će brže i stručno protumačiti i objasniti vam sve parametre i uvjete.

U skladu s vašim željama i Prostornim planom arhitekt izrađuje Idejni i Glavni projekt kuće. Projekt se sastoji od nacrta – tlocrti, presjeci, pročelja, detalji, vizualizacije, makete te od tehničkog opisa i troškovnika. Nacrti i troškovnik služe da izvođač može izraditi ponudu te u konačnici prema njima izgraditi kuću.

Prije same izgradnje potrebno je Glavni projekt predati u nadležan Ured za graditeljstvo (u nadležnosti lokalne samouprave – npr Grad Zagreb ili  Zadarska Županija…) te temeljem projekta zatražiti Građevinsku dozvolu. Nakon što Grad/općina/županija izda Građevinsku dozvolu možete početi sa izgradnjom.

Cijeli proces – izrada Idejnog i Glavnog projekta te ishođenje Građevinske dozvole okvirno traje dva mjeseca, ovisno o brzini lokalne samouprave.

Arhitekt može sudjelovati u samoj izgradnji kao nadzorni inženjer gradilišta koji kontrolira i nadgleda izvođača. Osim arhitekta i geodet pri početku izgradnje mora iskolčiti buduće gabarite građevine, osim ako se ne radi o nadogradnji.

Pri završetku izgradnje obavlja se Tehnički pregled građevine, te je ona spremna za useljenje i uporabu!

Postoje i određeni slučajevi izgradnje koji se mogu izvoditi i bez Građevinske dozvole, no o tome više u slijedećem članku!

Zvuči komplicirano? I je! Ne trošite vrijeme na izdavanje, nazovite nas na 091 5665 610 ili nam pišite na [email protected], mi ćemo sve obaviti za Vas!

Write a Comment